22 Mart 2017 Çarşamba

JAVA DIARY - 1

Konular: tiobe , JDK , JRE , JAVAC COMPILER , Windows ve Linux altında kodlama , Hello World ilk program , JAVADOC

"tiobe.com" un verilerine göre java şu anda dünyada en çok kullanılan dildir. Siteden diğer dillerin kullanım oranlarına erişebilirsiniz.
















Java'da kod derleyebilmek için gerekli olan yazılımlar JDK ve JRE'dir. JRE = Java Runtime Environment , bu yazılım java dilinde yazılmış programları kullanmak için gerekli olan programdır. Bu zaten her bilgisayarda bulunmaktadır. JDK ise java developement kit anlamına gelir. Bu paket ise yazılım geliştirecekler için gerekli olandır , jdk kurulumu yapılırken otomatik olarak jre'yi de kurar.

Javada program yazarken ilk olarak .java uzantılı olarak herhangi bir text editörde kod yazılır. Bu kod javac programı kullanılarak compile edilir. Compile derleme işlemi bittiğinde .java uzantılı dosyanın bulunduğu dizinde .class uzantılı bir dosya oluşur. Artık kod derlenmiştir , çalışmaya hazırdır eğer compile time içersinde bir hata ile karşılaşmadıysanız. class uzantılı dosya jwm (java virtual machine) tarafından yorumlanır ve çalışır. Java platform bağımsız bir dildir. Aynı program diğer işletim sistemlerinde de çalışır.

Javac derleyicisinin terminalde çalışması için windows'ta ortam değişkeni olarak tanımlanması gerekmektedir. Jdk'yı indirip kurduktan sonra bilgisayarıma sağ tıklayıp özellikleri açınız. Karşınıza gelen ekranın sol üst kısmında Gelişmiş sistem ayarlarına tıklayınız. Açılan pencerenin alt kısmında ortam değişkenleri butonuna basınız. Açılan pencere de yeni butonuna basın ve javac adında bir değişken tanımlayın , değer kısmına ise javac'ın bilgisayarınızdaki yolunu ekleyin. Benim bilgisayarımda bu yol şu şekilde : C:\Program Files\Java\jdk1.8.0_121\bin



Artık komut panelinde java kodlarımızı çalıştırabilir ve derleyebiliriz.

Linux işletim sisteminde java kurulumu yapmak için terminalde şu kodları çalıştırınız.

 sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
 sudo apt-get update
 sudo apt-get install oracle-java8-installer
java versiyonunuzu kontrol etmek için terminalde java -version kodunu yazınız. javac compiler versiyonunuzu kontrol etmek için yine javac -version yazabilirsiniz.

$ java -version
java version "1.8.0_20"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.8.0_20-b26)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 25.20-b23, mixed mode)

Javada her kod bir class içersinde yazılır. oluşturduğunuz kodun class isminin ilk harfi büyük olmalıdır. Örneğin Driver.java
Oluşturduğunuz java dosyasının adı ile class ismi aynı olmak zorundadır. Aksi takdirde compile time süresinde hata alırsınız. Aşağıdaki kod ekrana Hello , World! yazdıracaktır.

public class Driver{

/**
* @author Koray Kara
* This is my first java code.
* Today I have started to the course Bilge Adam Academy.
* 18/03/2017
*/

public static void main(String[] args){
System.out.println("Hello , World!");
}
}

Java kodlarımızı çalıştırmaya main fonksiyonundan başlar. Değişken tanımlarken camel case notasyonu kullanılması tavsiye edilir. Bu bir zorunluluk değildir. örnek : String firstName
İlk kelimenin baş harfi küçük , ikinci kelimenin baş harfi büyüktür. Bu notasyona camel case notasyonu denmektedir.

Yorum satırı yazmak için // kullanılmaktadır.
Blok halinde yorum yazmak için /*  */ kullanılmaktadır.
Yorum satırları bildiğiniz üzere compiler tarafından  değerlendirilmez. Bu yorumlar kodu yazan içindir.

Ayrıca /**     */ arasına yorum yazarak javadoc programını çağırabilirsiniz ve java sizin için hazır bir java dökümantasyonu oluşturur. Yorumu yazdıktan sonra kodu yazdığınız dizin içersinde komut panelini açınız. javadoc Driver.java şeklinde kodun dökümantasyonunu oluşturabilirsiniz. javadoc Driver.html şeklinde bir dosya oluşturur. Dökümanı bu html dosyasından inceleyebilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

konuyla ilgili yorumlarınızı bu alana yazabilirsiniz.
you can write your comments to this area about the topic.
potete scrivere i vostri commenti a questa zona circa argomento

JAVA DIARY - 2

Class kodlarının içersinde ana fonksiyonumuzu public static void main olarak tanımlıyoruz. Parantezler içersinde görüldüğü gibi String[] ar...