12 Mart 2014 Çarşamba

DHCP nedir ?

Dhcp nedir?

Günümüz ağları çokça bilgisayardan oluşmakta. 100, 200, hatta 1000 bilgisayarlı networkler bile bulunmakta bu ağlar uzaktan bakıldığında yönetimi çok zor olduğu düşünülmektedir. Peki işin gerçeği öylemi? Örneğin 1000 bilgisayarlı bir yapıda her bilgisayara gidip tek tek ip atamanız çok uzun bir zamanınızı alacaktır aynı şekilde bu bilgisayarlarının hangilerinin ip adresleri alıp almadıklarının kontrolüde oldukça zor olacaktır. Bu noktada Dhcpsistem yöneticisinin imdadına yetişiyor. Tam adı Dynamic host Configuration Protocol protokol'dür. türkçe anlamıysa Dinamik İstemci Ayarlama Protokolü'dür. Ağdaki bilgisayarlara belirlediğiniz ip havuzundaki ip'leri otomatik olarak bilgisayarlara atamanıza yarıyordhcp

Dhcp kurulumu için neler gereklidir?

Dhcp kurulumu için öncelikle  ortamınızın Server/Client mimarisinde çalışması gereklidir. Yani ortamda en bir Domain Controller bulunması gereklidir. server işletim sisteminize göre İşletim sistemi Cd'si de gerekebilmektedir. Server bilgisayarınızın Ip ayarları statik olarak ayarlanmış olması gerekmektedir.

Dhcp'nin avantajları nelerdir?

1- Ip adresleri merkezi yoldan dağıtılır.
2- Cihazlar arası Ip çakışmaları engellenir.
3- Cihazları tek tek dolaşıp elle Ip vermektense otomatik olarak dağıtır bu sayede sistem yönetici’sinin iş yükünü hafifletir.

Dhcp ile hangi ip ayarları otomatik olarak atanabilir?

1- Ip adresi
2- Default gateway adresi
3- Subnetmask adresi
4- dns adresleri

Dhcp'nin bileşenleri nelerdir?

1- Scope (kapsam): network ortamındaki istemcilere verilecek Ip adresi aralığı ve kiralama süresi gibi bilgileri içerir.
2- SuperScope (üst kapsam): SuperScope aynı fiziksel network’te bulunan birden çok mantıksal Ip Network’ünü desteklerken kullanılabilecek kapsamların yönetimsel gruplandırmasıdır.
3- Exclusion Range (dışlama aralığı): Kapsamdaki Ip aralığı içinden başka bir Ip aralığını dışlamak için kullanılır.Dışlama aralığındaki Ip adresleri network’teki hiç bir bilgisayara atanmaz.
4- Address Range (adres aralığı): Dhcp kapsamında otomatik olarak Ip atanabilecek Ip adresleri havuzudur.
5- Lease (kiralama): Dhcp sunucusu tarafından belirlenen ve istemci bilgisayarın kendisi için atanan Ip adreslerini kullanabileceği süredir.Default gelen süre : 8 gün’dür.
6- Reservation(rezervasyon): Dhcp sunucusu tarafından kalıcı bir Ip adresi atanmak istendiği zaman rezervasyon işlemi kullanılır. Rezervasyon cihaz’ın her zaman aynı Ip adresi almasını sağlar.
7- Scope Options: Ip adresi ve SubnetMask değerinin dışındaki TCP/IP yapılandırma bilgisidir.Network’teki Router veya Dns server’ın bilgileri gibi.
8- Dhcp relay agent: Kendi segmentinde Dhcp sunucusu bulunmayan istemcilerin Ip almasını sağlar.

Dhcp nasıl çalışır?

1- Dhcp Discover (Ip kiralama isteği): İstemci Dhcp sunucusunun etkin olduğu network’te Ip adresi alacaksa, önce Dhcp Discover mesajını broadcast yoluyla network’te yayınlar. Bu mesajın içine kendi fiziksel (MAC) adresini ekler.
2- Dhcp Offer (Ip kiralama teklifi): Dhcp sunucusu istemcinin yayınladığı Dhcp Offer mesajını yakalar ve istemci bilgisayara kendi veritabanındaki ilk uygun Ip adresini önermek için yine Broadcast yoluyla DhcpOFFER mesajın yayınlar.Bu mesaj Broadcast yoluyla yollandığı için tüm bilgisayarlara iletilir.Fakat mesajın içine istemcinin mac adresi eklendiği için olası karışıklık engellenir.
3- Dhcp Request (Kiralanacak Ip seçimi): İstemci Dhcp sunucusunun yolladığı öneri mesajını alır ve tekrar sunucuya IP adresini istediğini Dhcp Request mesajını Broadcast yoluyla yayınlar.Bu sefer istemci mesajın içine Dhcp sunucusunun fiziksel Mac adresini ekler.
4- Dhcp Acknowledgement (Ip kiralama onayı): Dhcp sunucusu istemciden gelen istek mesajını kabul ettiğini belirten bir Dhcp ACK mesajını yine Broadcast yoluyla yayınlar ve istemci IP adresini edinmiş olur.


Kaynak: http://dhcp.nedir.com/#ixzz2vjT2I8N4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

konuyla ilgili yorumlarınızı bu alana yazabilirsiniz.
you can write your comments to this area about the topic.
potete scrivere i vostri commenti a questa zona circa argomento

JAVA DIARY - 2

Class kodlarının içersinde ana fonksiyonumuzu public static void main olarak tanımlıyoruz. Parantezler içersinde görüldüğü gibi String[] ar...