3 Temmuz 2014 Perşembe

BALAST

Balast Nedir ? 
Civa Buharlı Ampullerde ve Sodyum Buharlı Ampullerde  akımın kısıtlı bir seviyede akmasını sağlayan devre elemanlarıdır. 
Balast Ne İşe Yarar ?
Yüksek watt değerli ampulleri çalıştırmak için gerekli devre parçasıdır. Civayı yada Sodyumu ısıtan Flamanlar kısa devreye neden olur . Balast  bu kısa devreleri absorbe eder .  Ayrıca Civa ve Sodyum buharlı ampullerin çalışırken çektikleri akım sürekli artar ,  Balast bu sistemi dengeler.  Sistemin yüksek akım değerlerine ulaşıp , ampulü patlamasına engel olur.

Balast Çeşitleri ?
  • Elektronik Balast : Seri ışık verebilir. Ayarlanabilir balasta oranla çok daha az enerji tüketir . Isınma problemi yaşanmaz. Sürekli kullanımlar için idealdir. 
  • Ayarlanabilir Balast : Işık verebilmesi için zamana ihtiyaç duyar. Elektronik blasta oranla çok daha fazla enerji tüketir. Isınma problemi vardır . Sık yanıp söndürme kullanımları için idealdir. 
Balastlar İçin Enerji Sınıflandırması

A1
Dimmerlenebilir elektronik balast
A2
Düşük kayıplı elektronik balast
A3
Standart elektronik balast
B1
Ekstra düşük kayıplı manyetik balast
B2
Düşük kayıplı manyetik balast
C
Normal kayıplı manyetik balast
D
Yüksek kayıplı manyetik balast

Not: Vızıldamaya benzeyen yüksek sesler yada radyo parazitleri balastın çalışmasında bir sorun olduğunun göstergesidir.


Amper-Saat

Bir amper-saat veya amp-saat (sembolü Ah , A·hA h), elektriksel yükün bir birimidir ve miliamper-saat (mAh) ve miliamper saniye (mAs) gibi alt birimleriyle kullanılır. Biramper-saat 3.600 coulomb (amper-saniye)ye eşittir ve bir amperlik sabit akımla bir saat boyunca taşınan elektriksel yüktür. Amper-saat, elektrokaplama ve pil gibi elektrokimyasalsistem ölçümlerinde sıklıkla kullanılır. Yaygın kullanılan miliamper-saat (mAh veya mA·h), amper-saatin binde biridir (örn; 3,6 coulomb).
Bir miliamper saniye (mAs veya mA·s), X-ray tanısal görüntüleme ve radyoterapide ölçüm birimi olarak kullanılır. Bu nicelik, toplam X-ray üretilen enerjinin, belli gerilimdeki çalışan X-ray tüp akımına bölümüdür. Aynı toplam doz, farklı zaman süresinde X-ray tüp akımına bağlı olarak iletilebilir.
Faraday sabiti, bir mol elektronun yüküdür ve yaklaşık olarak 26,8 amper-saattir. Elektrokimyasal hesaplamalarda kullanılır.
Amper-saat enerji birimi değildir. Örneğin pil sisteminde, iletilen enerjinin tam hesabı, boşalma esnasında iletilen güçle tümleşmesi gerekir (Ani gerilim ve ani akım üretimi ile). Boşalma esnasında genellikle pilin gerilimi değişir. Uygun gücü bulmak için ortalama bir değer kullanılabilir.

Kaynak : wikipedia

VOLFRAM - TUNGSTEN

Volfram veya diğer adıyla Tungstenatom numarası 74, atom ağırlığı 183,85 olan ve kimyasal simgesi W ile gösterilen (L. wolframium), yoğunluğu 19,3 g/cm³ olan, 3482 °C'de eriyebilen kimyasal bir element. Çok sert, ağır, çelik gri ya da beyaz renkte geçiş metallerinden biri olan tungsten,wolframite ve scheelite içeren madenlerde bulunur. Tungsten, sağlam fiziksel yapısı ve alaşım olmayan maddeler arasında yüksek erime sıcaklığı olan önemli bir maddedir. Saf haliyle bazı elektronik uygulamalarda kullanılır, ancak çoğunlukla bileşik ya da alaşım olarak, ampullerin lamba tellerinde, X ışını cihazlarında ve uzay teknolojisi yüksek performans alaşımlarında kullanılır.
Adı İsveççe, Danca ve Norveççedeki anlamı ağır taş olan 'tung sten' kelime grubundan gelse de bu üç ülkede bu element için 'Wolfram' kullanılır. Volfram elektronik uygulamalarda kullanılır. Türkiye'de Bursa-Uludağ'da çıkarılır.
Ayrıca tungsten maddesi vanadium dioksit ile birleşerek evimizde bulunan güneşin sıcaklığını hissetmemizi azaltan cam içindeki ince filmdir.
Kaynak : wikipedia

SMPS

Switch Mode Power Supply SMPS Anahtarlamalı güç kaynakları 1960’lı yıllarda doğrusal (linear)güç kaynaklarının çalışma veriminin düşük olması ile kullanılmaya başlanmıştır. Temel olarak alçaltıcı (buck) çevirici,yükseltici (boost) çevirici ve alçaltıcı-yükseltici çevirici olmak üzere 3 tip bulunmaktadır.
Günümüzde bu yapılardan Flyback, ileri/yön, yarım köprü ve tam köprü devreler üretilerek farklı kullanım alanları olusturulmustur. En çok kullanılan anahtarlamalı güç kaynağı Flyback tipi S-M-P-S (Switch Mode Power Supply) olarak bilinir
Anahtarlamalı güç kaynağı eski sac transformatörlerin yerine günümüzde bir alanda kullanılan elektronik güç kaynakları trafolu güç kaynaklarına göre çalışma frekansları daha yüksektir, boyutları ve ağırlıkları küçüktür.Güç dönüşümü gerektiren birçok alanda kullanılırlar: televizyon,monitör,bilgisayar,ses sistemleri,aydınlatma vb.
Tipik ATX Bilgisayar güç kaynağı
A - Köprü bağlantılı diyot AC alternatif şebeke voltajını DC doğru akıma çevirir B - DC Doğru akımı filtre etmek için kullanılan kondansatörler C - Çıkış voltajını üreten yüksek frekanslı transformatör D - Çıkış voltajını düzenleyen filtre bobini E - Çıkış DC Doğru akımı filtre etmek için kullanılan kondansatörler
Çeşitli SMPS uygulamaları ve bilgilerin bulunduğu bir blog
KAYNAK : wikipedia

JAVA DIARY - 2

Class kodlarının içersinde ana fonksiyonumuzu public static void main olarak tanımlıyoruz. Parantezler içersinde görüldüğü gibi String[] ar...